ОШ ХРШ

7. 4. 2022.

2022-05-06: ТРЕЋИ ДАН ПРОЈЕКТНИХ АКТИВНОСТИ – ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВРЕМЕ, ОД ДРЕВНОГ ДО МОДЕРНОГ

У оквиру пројекта „Моћ бајки и прича у служби писмености и језичких вештина“ ( Power of Fairy tales and stories on literacy and language skills ) професори из Шведске, Румуније и Турске упознали су се са магичним светом словенске митологије.

Живан Бачујков, наставник ликовне културе, одржао је предавање на енглеском језику о богатој митологији словенских народа, о веровањима и божанствима којима су се клањали. Можда наши гости нису чули за божанства као што су Перун, бог ватре, неба и грома или Сварог, бог ватре, али Весна, богиња пролећа, била им је позната као женско име, а Лада, богиња лепоте и љубави, их је подсетила на познату марку аутомобила. Посебно интересовање и одушевљење изазвао је практични део радионице. Наставник је са својим ученицима припремио скице божанстава на сликарском платну које су они осликали акрилним бојама. Радионици су присуствовали и ученици који су асистирали нашим гостима и представљали им одговарајућу технику рада.

Следећа радионица била је посвећена креирању вишејезичног речника. Румунски тим је са својим ученицима припремио илустровани речник намењен раду на књижевном делу о Петру Пану, чувеном лику ког је створио шкотски писац и драматург Џејмс Метју Бари. Следећи корак је обједињавање одговарајућег превода на свих пет језика са илустрацијама и креирање сликовног речника у папирном и електронском издању.

Још један битан део Еразмус+ пројеката је упознавање са културом и историјом земље домаћина. Наши гости уживали су у прелепом дану и посети нашем главном граду, где су на Калемегданској тврђави о историји Београда и наше земље слушали предавање професора географије и лиценцираног водича Жељка Петровића. О нашем највећем научнику, његовој занимљивој животној причи и изумима који су променили свет, слушали су у Музеју Николе Тесле, дивили су се највећем православном храму, цркви Светог Саве на Врачару, а вече су провели на новоизграђеној променади поред Саве, симболу модерне Србије и Београда који ће у будућности бити права европска метропола. 





























Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео