ОШ ХРШ

9. 4. 2022.

2022-04-08: ВЕЛИКО ФИНАЛЕ ЕРАЗМУС+ МЕЂУНАРОДНЕ ОБУКЕ ЗА НАСТАВНИКЕ

Последњег дана петодневне радне посете наставника из Турске, Румуније и Шведске нашој школи у оквиру пројекта „Моћ бајки и прича у служби писмености и језичких вештина“ ( Power of Fairy tales and stories on literacy and language skills ) обележила је драмска радионица коју је одржао директор наше школе Мирослав Михајловић у сарадњи са Дијаном Влајић, учитељицом четвртог разреда, и уз помоћ наставнице енглеског језика Драгане Андрић, која је преводила инструкције за рад.

Са великим поносом смо представили својим гостима дугогодишњу успешну праксу у припремању ученичких представа на часовима драмске секције коју тренутно води учитељица Дијана Влајић, чланица аматерског ансанбла Градског позоришта у Смедеревској Паланци. Пре свог ангажовања на челу наше установе, директор Мирослав Михајловић водио је нашу драмску секцију и режирао многобројне дечије представе које су извођене на фестивалима широм Србије и побрале су многобројне награде.

Тема ове радионице била је наша народна бајка Баш Челик, а циљ је био упознавање учесника са начином рада ове секције и методама којима се од драмског текста долази до квалитетног сценског наступа. У уводном делу су приказане су вежбе за загревање тела и говорног апарата, а затим драмске технике које омогућавају развој маште и креативности али и лакше сналажење на сцени. Затим су се учесници упознали са радњом бајке Баш Челик, погледали две сцене у извођењу ученика из драмске секције, а потом је уследила анализа.

Ову радионицу су онлајн, уз помоћ видео преноса уживо путем Гугл учионице, пратиле и колегинице из Словеније и можемо рећи да су уживале у извођењу наших ученика, чланова драмске секције, али и колегиница и колега из наше и партнерских школа који су учествовали у извођењу драмских метода.

Након пројектног састанка и евалуације пројектних активности, домаћини и гости су уживали у посети тврђави Голубачки град и шетњи обалом Сребрног језера.

Можемо рећи да смо веома поносни на целокупну реализацију ове мобилности. За своје госте смо креирали шест оригиналних едукативних радионица у чијој припреми и реализацији је учествовало десетак наставника и преко двадесеторо ученика. Осим у школи, наши гости су присуствовали предавањима које су за њих припремили наши пријатељи из Архива „Верослава Вељашевић“, Градске библиотеке „Милутин Срећковић“, грнчарске радионице Николић, КУД-а „Абрашевић“ као и свештенство цркве Света Петка. Посебан допринос и подршку својом посетом дао нам је Никола Вучен, председник Општине Смедеревска Паланка. Захваљујемо се свима и надамо се да смо на најбољи начин успели да представимо своју школу, свој град и своју земљу. 


Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео