ОШ ХРШ

16. 4. 2021.

Национална платформа „Чувам те“ (cuvamte.gov.rs)

Република Србија
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
Број: 610-00-00260/2021-20
Датум: 13.04.2021.
Београд, Немањина 22-26


ОСНОВНИМ И СРЕДЊИМ ШКОЛАМА 

ДИРЕКТОРУ/ДИРЕКТОРКИ 



Под покровитељством Владе Републике Србије и Кабинета председнице Владе, марта 2021. године, почела је са радом Национална платформа „Чувам те“, као прва национална платформа за превенцију и заштиту од насиља у школама у Републици Србији. Платформа је успостављена са циљем координиције и јачања интерсекторске сарадње надлежних институција у превенцији и сузбијању насиља, посебно вршњачког насиља. Истовремено, платформа је и алат који институцијама и грађанима помаже у борби против насиља које се дешава и према запосленима у установама образовања и васпитања.
Национална платформа „Чувам те“ (cuvamte.gov.rs) садржи сегменте који се односе на информисање и едукацију. У оквиру сегмента информисања налазе се информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занематривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора. На платформи ће се континуирано објављивати едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља, које ће припремати сарадници надлежних министарстава. Едукативни садржаји су намењени свим родитељима, наставницима и ученицима. Ученици средњих школа могу самостално да похађају обуке, а ученици основношколског узраста обуке похађају уз претходну сагласност родитеља односно другог законског заступника, а у складу са Законом о заштити података о личности (,,Сл. Гласник РС“, бр. 87/2018). Министарство просвете, науке и технолошког развоја је континуирано учествовало у процесу израде платформе и креирању садржаја платформе - информативног материјала, обука за ученике, родитеље и запослене у установама образовања и васпитања
Трећи део платформе који се односи на пријављивање насиља је у процесу израде, па ћемо вас накнадно информисати о његовом објављивању и пуштању у рад.

У складу са наведеним, неопходно је да Националну платформу „Чувам те“ и садржаје који чине њен део (информисање и едукацију) користите као један од ресурса/алата приликом израде годишњих програма заштите од насиља, злостављања и занемаривања и програма спречавања дискриминације,

Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање („Сл. Гласник РС“, бр. 46/2019 и 104/2020) прописане су мере и активности којима се у установи ствара сигурно и подстицајно окружење, негује атмосфера сарадње, уважавања и конструктивне комуникације.

С тим у вези, очекујемо да информишете запослене у установама образовања и васпитања, родитеље и ученике о раду и могућностима Националне платформе „Чувам те“ путем успостављених канала комуникације одмах по добијању дописа (састанци тела: наставничко веће, савет родитеља, родитељски састанак, ученички парламент, вршњачки тим, комуникација путем вајбер групе, електронске поште, сајта школе, путем платформе која се користи у циљу реализације онлајн наставе и друго). Осим обука за запослене, родитеље и ученике, на платформи се налазе и едукативни материјали за рад са ученицима и родитељима.

Према последњим извештајима, обуке постављене на платформи је за месец дана завршило 3508 наставника основних и средњих школа, 250 родитеља и 450 ученика.

Заједничким деловањем, посвећено и континуирано радимо на стварању безбедног и подстицајног окружења за раст и развој сваког појединца унутар школске заједнице.

С поштовањем,
ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ
И МИНИСТАР
Бранко Ружић




Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео