ОШ ХРШ

7. 10. 2021.

2021-10-07: Цртање у музеју

Народни музеј је данас угостио ученике 8. разреда ОШ „ХРШ“ заједно са њиховом наставницом ликовне културе Јеленом Младеновић Агатоновић.
У наставном процесу најчешће се инсистира на меморисању чињеница, конвергентном мишљењу, а конформизам и стандардизација доприносе елиминацији свега оног што је индивидуално и специфично. Школа као да има опсесију према одређеним типовима интелигенције, што заправо значи да многи ученици никада не добију шансу да истраже своје способности, интересовања и таленте. Поред тога, тестови интелигенције почивају на конвергентном моделу мишљења (услед чега ученици показују боље постигнуће на тестовима у школи). То не значи да је креативност нестала, већ да се она у школском контексту не види, односно не мери. Постоје, мада по нашем мишљењу ретки и недовољно заступљени, програми за подршку креативном изражавању ученика, који обухватају између осталог и неговање, подстицање ликовно стваралачког израза ученика.
Наиме, у просторијама Народног музеја, испред репрезентативних слика прве половине 20. века, ученици су оловком на папиру бележили своје импресије. Музејски педагог Бојан Маринковић је у први план ставио развојну улогу музеја и ликовне збирке, као и значај ликовног стваралаштва, док је наставник ликовне културе Јелена Младеновић Агатоновић практично приближила ученицима ликовни задатак.
Фотографије: Дарко Трајановић, Пише: Бојан Маринковић, Линк ка изворном прилогу.








Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео