ОШ ХРШ

6. 3. 2009.

У сарадњи са "Интелом" рачунари за све основце у Србији

Београд, 6. март 2009. године – Потпредседник Владе Републике Србије за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је данас да Србија планира да у сарадњи са америчким произвођачем чипова "Интел" обезбеди рачунаре за све основце у Србији и почне да их примењује у настави.
Ђелић је након састанка са председником Управног одбора "Интел" корпорације Крегом Баретом рекао да би тај прогам могао да почне да се примењује у септембру 2010. године, или најкасније 2011. године, зависно од спремности просветног система.
Имаћемо састанак у априлу у Калифорнији посвећен тој идеји и очекујемо да ћемо до лета разрадити тај план, најавио је потпредседник Владе и додао да је то амбициозан план, али да верује да Србија има капацитет да га спроведе.
Према његовим речима, компјутери би требало да постану саставни део наставе од 1. разреда, а основци их не би користили само у школи, већ би их носили кући.
Он је навео да би припрема учитеља требало да почне у првој половини следеће године, да ће се план спроводити у сарадњи са Министарством просвете Владе Србије, компанијом "Телеком Србија" и са другим институцијама, док ће партнери, како је планирано, бити "Мајкрософт", "Интел" и спрске информатичке компаније.
Ђелић је истакао је да је пилот пројекат увођења рачунара у школе примењен у школи "Јован Миодраговић" на Врачару, коју данас посећују представници "Интела".
Он је саопштио да је са председником Управног одбора те корпорације разговарао и о могућностима за сарадњу у домену истраживања како би се у будућности отворио истраживачки центар у Србији.
Потпредседник Владе подсетио је на то да такви центри постоје у 18 земаља у свету и да нема разлога да се један од њих не отвори и у Србији.
Ђелић је рекао да је планирано да у избору за технолошку иновацију у Србији ове године буде представник "Интела", и најавио да ће бити припремљене најбоље идеје за финансирање од стране "Интел" капитала, који је највећи фонд за инвестиције у технологије у свету.
Он је оценио да је данашњи састанак изузетно важан и додао да би до лета требало да буду разрађене све те идеје.
Барет је навео да је са Ђелићем разговарао о томе како да се постигне напредак у информационим и комуникационим технологијама у Србији, и прецизирао да су планиране активности у домену образовања, истраживања и предузетништва, као и на томе како да се повећа распрострањеност интернета.
Он је рекао да "Интел" у Србији планира да успостави сарадњу са универзитетима и образовним институцијама, и додао да су такве активности планиране и у другим земљама Европе.
„Интел“ је крајем новембра 2007. године у Београду отворио регионалну канцеларију. Та корпорација је у прошлој години имала профит од 5,3 милијарде долара, што је за 24 одсто мање него у 2007, објављено је на сајту компаније www.intc.com.

Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео