ОШ ХРШ

31. 10. 2022.

2022-10-31: САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ НЕДАВНИХ ДОГАЂАЈА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ,, ХЕРОЈ РАДМИЛА ШИШКОВИЋ“

Данас, 27. 10. 2022. у преподневним сатима, дошао сам до сазнања да се у претходним данима у једном одељењу седмог разреда наше школе одвијало насиље од стране неколико ученика ромске националности над ученицима из истог одељења који нису Роми. Сазнао сам од родитеља да су поменути ученици гурали и ударали децу, а повремено и изнуђивали новац од ученика српске националности, али их и застрашивали да не говоре никоме о томе. По сазнању, обавестио сам школског педагога, заједно смо саслушали присутне родитеље, а потом наложио педагогу, да предузме кораке из своје надлежности, да детаљно испита случај, позивајући ученике из тог одељења и њихове родитеље на разговор. Све што је предвиђено у таквим ситуацијама педагог је обавио истог дана. Обавила је разговор са децом, прво групно, а затим и појединачно. Нарочито истичем да је процедура иста у таквим случајевима, без обзира на то које националности су ученици и родитељи јер насиље је насиље и у таквим случајевима је неважна националност ( због појединих написа на друштвеним мрежама у којима се истиче питање националности).

У вези са овим случајем, одмах по сазнању за поменуте догађаје, обавестио сам Школску управу Пожаревац, заказао састанак Тима за борбу против насиља за 28. 10. 2022. у 12.10.

Обавестио сам директора Центра за социјални рад, а полиција је већ била обавештена од стране родитеља, који су прво пријавили случај полицији, а тек потом обавестили нас ( што је обрнуто од редовне процедуре). Позвани су у школу на разговор 28.10. 2022. и родитељи деце која су извршила насиље.

У наредном периоду покренућемо и васпитно-дисциплински поступак и мрежу заштите. Осим овога, током следећег месеца ће се у поменутом одељењу одвијати константан надзор на часовима од стране стручних сарадника, али и појачано дежурство у школским ходницима и дворишту за време одмора.

Наглашавам да ученици нису пријављивали насиље које су трпели ни педагогу, ни мени као директору, ни одељењском старешини поменутог одељења, а ни својим родитељима, све до поменутог датума.


Директор,

Мирослав Михајловић



Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео