ОШ ХРШ

16. 5. 2022.

ДЕСЕТОЧЛАНИ ТИМ НАШЕ ШКОЛЕ У РУМУНИЈИ

У оквиру међународног Еразмус+ пројекта „CO-Develop E+ Generations“ десеточлани тим наше школе посетио је партнерску школу „SCOALA GIMNAZIALA Duiliu Zamfirescu“ у месту Фокшани у Румунији. Наставница енглеског језика и координатор пројекта, Драгана Андрић, наставница технике и технологије, Љиљана Маричић и педагог Слађана Масловарић, предводиле су тим од седморо ученика који су сачињавали Јулија Ђорђевић, Милица Смољанић, Уна Русалић, Неда Глишић, Андреа Рудеж, Јован Вујичић и Вук Маринковић. Представници наше школе боравили су у Румунији од 8. до 12. маја 2022. Поред нас и домаћина, у овој мобилности учествовали су наставници и ученици из Италије, Румуније и Турске.Тема ове међународне обуке била је: Откријте Европу употребом робота.

Први дан реализације пројекта ЕРАЗМУС+ започео је обиласком школских просторија и кабинета школе. Након обиласка ученици су играли игру упознавања у дворишту школе,,Duiliu Zamfirescu“.Следећа активност била је прављење и играње игре Cody Roby коју може играти више особа. Последња активност по распореду за први дан реализације пројекта била је обука за коришћење веб алата за креирање квизова Kahoot. Дан је завршен шетњом кроз центар града.

Други дан реализације пројекта ЕРАЗМУС+ започео је одласком у позориште које носи назив ,,Cinema ballad" у ком су нам ученици школе ,,Duiliu Zamfirescu" извели изузетан перформанс са веома садржајним програмом у ком су нам приказали свирање разних инструмената(клавир, гитара, кларинет...), затим забавне као и традиционалне плесове, изузетно певање талентованих ђака и фантастичан наступ школског хора. Након прелепо проведеног времена у позоришту ученици су имали радионицу ,,How coding can improve our lives" користећи програм Powtoon. Уз помоћ ученика и наставника из школе домаћина, сви тимови су усепешно савладали програмирање и забавили се, али и научили нешто ново. Након паузе за ручак и дружење са децом из различитих земаља, тимови су се вратили у школу где их је сачекао робот који је програмиран од стране ученика и наставника њихове школе. Он је програмиран да се креће по карти Европе и да се на свакој држави учесника овог пројекта заустави на 10 минута док ученици из тих држава показују осталима своје презентације.

Своје радове, које су представили вршњацима и наставницима из партнерских школа, тимови ученика су претходно направили користећи „Prezi“, веб алат за креирање онлајн презентација. Сваки тим је представио по један локалитет из своје земље који се налази на Листи светске баштине Унеска, а наш тим је представио локалитет „Гамзиград-Ромулијана". Наши ученици су се по квалитету израде презентације и начину презентовања истакли у односу на вршњаке из осталих земаља и заслужили сваку похвалу.

Трећи дан мобилности посвећен је посети Прежмер утврђењу са црквом, локалитету који се налази на Листи светске баштине Унеска у Румунији. Ученици су уживали у обиласку, али још веће одушевљење изазвала је посета замку Бран у којем је живео гроф Дракула. Остатак времена учесници мобилности провели су у месту Брашов, у прелепом планинском одмаралишту где је одржана свечана додела сертификата. Растанак од нових другара био је веома емотиван. Иако је боравак био кратак јер је двоје ученика морало да се врати на време за републичко такмичење из технике и технологије, наши ђаци су се вратили богатији за многа нова пријатељства, знања и искуства.

Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео