ОШ ХРШ

11. 3. 2022.

2022-03-11: ХРШ У ЛИТВАНИЈИ

Шесторо ученика и двоје наставника из наше школе провело је недељу дана у Литванији, у месту Каунас које је нама познато по свом чувеном кошаркашком клубу Жалгирис. Домаћин ове посете је била школа Кауно Панемунес Прадине Мокикла која је у оквиру Еразмус+ пројекта „CO-Develop E+ Generations“ одржала четвородневну обуку на тему „Дигиталне приче“ у периоду од 7. до 10. марта 2022. за учеснике из четири земље – Румуније, Турске, Италије и Србије. Нашу школу, али и земљу, представљали су Драгана Андрић, наставница енглеског језика, Виолета Начковић, наставница географије и ученици Ива Ћирић, Исидора Томић, Дуња Русалић, Никола Стевановић, Новак Станојевић и Александар Милић.

Првога дана гости су се кроз онлајн презентацију представили вршњацима из школе домаћина а затим уз забавне активности мало боље међусобно упознали. Прва радионица имала је за циљ креирање и обраду видео материјала. Тема је била борба против вршњачког насиља. Ученици су осмислили јунаке и заплет, направили сценографију и снимили видео, а следећег дана су снимили гласове, одабрали музику, а наставница музичког им је помогла да све то уобличе и добију кратак видео са својом причом.

Наредна радионица бавила се прављењем мини робота од Лего делова са могућношћу даљинског управљања и осмишљавањем њиховог кретања уз помоћ кодирања. У раду је учествовао и тим ученика из школе домаћина који су несебично помагали својим гостима у раду. Када је сваки тим саставио и испрограмирао свог робота, уследила је занимљива трка Лего робота. Након ове напете трке, уследила је занимљива радионица израде грнчарије, а ученички радови су затим изложени у просторијама школе.

У кабинету за информатику ученици су имали обуку за употребу програмског језика Скреч, који се у нашим школама обрађује у петом разреду. Ученици су уз помоћ овог програма осмислили и креирали текстуалне и видео материјале чија је тема била поздрав другарима из партнерских тимова. Након тога су у кабинету за музичко ученици имали интерактивну радионицу о екологији звука и штетности буке.

Свакога дана, после школе, ученици и наставници су уживали у едукативни излетима. Сазнали су више о историји Литваније и самог града Каунаса, уживали у садржају локалног музеја уметности а посебно у 4Д пројекцији уметничких дела „Траг анђела“, мада је највеће одушевљење изазвала посета организацији Едуленд. Ова организација окупља групу креативних наставника који на занимљив начин, кроз игру и практичне активности, подстичу радозналост и интересовање за науку код деце. Ту су наши ђаци учествовали у Изазову Интелигенције, где су кроз различите експерименте упознали својства четири елемента – ваздуха, земље, ватре и воде. Да, било је чак и ватре за оне најхрабрије!

Након три дана вредног рада и учења, уследило је велико изненађење. Капитен кошаркашког тима Жалгирис, Паулиус Јанкунас, поздравио је учеснике мобилности, доделио је сертификате тимовима, поклонио своје фотографије, делио аутограме, одговарао на питања и фотографисао се са свима.

Уследило је приказивање радова које су направили учесници мобилности па затим креативна радионица у кабинету за музичко где су наши ђаци учили да свирају укулеле.

Посебну част домаћини су приредили својим гостима припремивши за њих фестивал музике и плеса. Тема овог величанственог догађаја била је „Плес кроз векове“. Свако одељење представило је по једну врсту плеса, од праисторије до модерних дана. Након извођења припремљеног програма, домаћинима су се на плесном подијуму придружили гости и у фискултурној сали настала је права журка.

Главни циљ овог Еразмус+ програма, размена примера добре праксе међу школама из различитих земаља, је у потпуности остварен. Осим што су научили много о програмирању, кодирању, обради видео материјала и креирању дигиталних прича, наши ученици понели су предивне успомене са овог путовања и остварили нова познанства са вршњацима из партнерских школа.















Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео