ОШ ХРШ

30. 5. 2013.

2013-05-30: Крај школске године за полазнике „Друге шансе“У општини Смедеревска Паланка данас су додељена сведочанства учесницима програма „Друга шанса“, који је намењен образовању одраслих. Овај пројекат се уз подршку локалне самоуправе реализује средствима Европске уније.

После свечаности доделе сведочанстава, новинарима се најпре обратио председник општине, Радослав Милојичић Кена, који је између осталог рекао:
„Веома је битно да су ти људи, користећи другу шансу, завршили основну школу. Следеће године ћемо наставити са реализацијом образовања одраслих у нашој општини, и то ће бити пројекат „Трећа шанса“. Без завршене основне и средње школе данас је  тешко бавити се било којим послом. Сви ови људи су до сада оптерећивали локалну самоуправу.  Морали смо да обезбеђујемо средства за социјалну помоћ, а притом нисмо могли да им пронађемо посао, јер нико не може да ради уколико није описмењен. Они су сада завршили основну школу, и ја сам им честитао. Многи су одречно климали главом на опаску наставника да ће наставити школовање. Ја сам их замолио да наставе, и да упуте позив својим пријатељима  који нису завршили основну школу да приступе пројекту „Трећа шанса“, јер ће то њима донети добро, а донеће добро и осталим грађанима Смедеревске Паланке – рекао је председник Милојичић.
У име непосредних спроводилаца овог програма, говорила је Слађана Масловарић, педагог, координатор пројекта на подручју паланачке општине.
Школа Херој Радмила Шишковић је учесник програма од прошле године. Другу годину за редом  реализујемо овај програм.  Ове године су неки полазници завршили основно образовање, завршена је настава и припремамо се за завршни испит који ће бити 18. јуна. И они ће бити у обавези као и остали учесници основне школе, да  се појаве и полажу. Први, други и трећи циклус ове године успешно је завршило 28 полазника. То је додуше мали број у односу на то колико се полазника октобра прошле године пријавило, али ми на  то не можемо да утичемо. Неки су отишли у иностранство, други су се преселили, а неки су и одустали од даљег школовања. Они који су одустали могу да наставе следеће године, а ми бисмо волели да се предомисле и да дођу. На територији целе Србије уписало се 7100 полазника,  а 4750 је завршило основно образовање. Са овом годином ми смо у Паланци за даље школовање оспособили укупно 120 полазника, 39 је успешно завршило школу прошле године, а двадесет осморо је, као што смо рекли, ове године завршило основну школу.“

Корисни линкови:


Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео