ОШ ХРШ

17. 5. 2013.

2013-05-17: Наша школа на 28. МАДЕС-у

Ученици са наставницима Мирославом Михајловић и Ружицом Митровић  из ОШ "Херој Радмила Шишковић“ - Смедеревска Паланка после извођења представе "Предсказање" у режији Мирослава Михајловића
Основна школа "Херој Радмила Шишковић" је на 28. фестивалу МАДЕС који је одржан у Церовцу од 14. до 17. маја учествовала са две представе и то:
  • представа "Предсказање" у режији Мирослава Михајловића и
  • представом адаптацијом Сида Риверса "Sherlock Holmes and the mystery of the Aquilla Diamond“  у режији Драгане Андрић и Мирослава Михајловића.
Ученици са наставницима Драганом Андрић, Мирославом Михајловићем и Ружицом Митровић  из ОШ "Херој Радмила Шишковић“ - Смедеревска Паланка после извођења представе "Sherlock Holmes and the mystery of the Aquilla Diamond“  Сида Риверса (адаптација)  у режији Драгане Андрић и Мирослава Михајловића
МАДЕС је најстарија манифестација драмског стваралаштва основних школа општине Смедеревске Паланке и једна са најдужим трајањем у Србији. Давне 1978.г. на позоришним даскама Дома културе у Церовцу започела је свој живот ова манифестација по идеји Милета Живојиновића и Славише Стојадиновића – Шиље. Од 1980.г. ова манифестација носи садашњи назив МАДЕС. На МАДЕС-у је до сада одиграна 196 представа у такмичарском делу и 26 представа ван конкуренције. Више од 3400 глумаца је имало своје улоге на позорници Дома културе у Церовцу при чему их је пратило преко 14,5 хиљада гледалаца. На овогодишњем МАДЕС-у учешће је узело 9 представа у такмичарском делу а ревијално је наступила Средња стручна школа „Бранко Радичевић“ из Руме представом „Зечији сан“ у режији Оливере Амиџић. Завршну свечаност је увеличало и Културно уметничко друштво „Милоје Поповић – Ђак“ из Кусатка. Генерални покровитељ МАДЕС-а је била Општина Смедеревска Паланка уз подршку бројних спонзора. На отварању Фестивала рецитовањем својих песама публици се обратио најтиражнији дечији песник Србије са преко милион продатих књига и збирки песама Недељко Попадић и познати афористичар Раде Ђерговић. За време трајања Фестивала радио је и трочлани Дечији жири, ученика ОШ „Милија Ракић“ који је награђивао најбољег глумца у свакој представи.
Оцењивачка комисија 28. МАДЕС-а у саставу Живорад Миша Бајкић, председник, и Мирјана Ђуричић и Драгана Мирчевска, констатовала је да све изведене представе карактерише наглашен ауторски, оригиналан приступ драмском тексту, односно свежа и духовита редитељска решења. Сведеност сценографије и зналачко скраћивање и подешавање драмских предложака обогаћују овај утисак. Такође, жири је са задовољством констатовао да је и на плану глумачке интерпретације на овогодишњем фестивалу видљив помак, како када је реч о сценском говору, тако и када се ради о индивидуалном приступу изградњи ликова од стране ученика, чланова драмских ансамбала.

Изведене представе и живи, подстицајни разговори вођени после представа показују да су наставници, који годинама прате овај Фестивал, видно напредовали у неговању елемената драмског израза. Жири је посебно похвалио организаторе, којима је пошло за руком да и ове године, у временима посвемашне кризе, организују Фестивал.
После одгледаних девет представа у такмичарском програму, жири је једногласно донео одлуке у оквиру је награђена и наша школа трећом наградом за представу у целини за представу  „Предсказање“ у режији Мирослава Михајловића
Похвале за глуму добио је наш ученик Војкан Милијашевић, за улогу др Вотсона у представи наше школе „Sherlock Holmes and the mystery of the Aqvilla“.
Награду за глумачко остварење добила је наша ученица Софија Николић, за улогу Друзиле у представи наше школе „Предсказање“.
Посебна вредност овог фестивала је и у начину представљања општој јавности коришћењем информационо-комуникационих технологија имајући у виду да је најава и представљање догађаја обављено коришћењем друштвених мрежа Гугл+, Твитера и Фејсбука уз објављивање снимака представа на Јутуб каналу Фестивала уз богату фотодокументацију. Свим мултимедијалним садржајима могуће је приступити преко веб адресе Фестивала http://mades.osmr.edu.rs.

Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео