ОШ ХРШ

27. 9. 2011.

Обележавања Дана језика у ОШ "Херој Радмила Шишковић"

У нашој школи обележен је Дан језика низом активности Актива наставника страних језика и ученика. У оквиру Крстовданских дана који се 177 пут одржавају у Смедеревској Паланци ученици су са својим наставницима припремили пригодан програм за своје другове и колеге на енглеском и француском језику.
Савет Европе је 2001. године прогласио 26. септембар за „Европски дан језика”, са циљем да се сваке године, бар на тај дан, више пажње посвети значају учења страних језика, чиме би се људи широм Европе, охрабривали да уче стране језике и на тај начин, упознају богату језичку и културну разноликост Европе.
Двојезичност је веома битна, јер омогућава лакше учење додатних језика, побољшава размишљање и појачава контакте са другим људима и њиховим културама, а омогућава и повољнији економски положај, јер су људима који говоре неколико језика послови доступнији, а компаније у којима се говори више језика су конкурентније на тржишту.
Европски дан језика редовно се обележава у 47 држава чланица Савета Европе, међу којима је и Србија, са жељом да охрабри 800 милиона Европљана да уче више језика, као и да упозори јавност о важности учења језика ради бољег међукултуролошког разумевања. У Европи постоји више од 220 аутохтоних језика, што чини око три одсто од укупног броја језика на свету. У свету се говори 6.000 до 7.000 језика, док се на пример, на територији Русије, где живи 148 милиона становника, говори далеко највећи број језика - од 130 до 200, у зависности од критеријума. У већини држава у Европи постоје и регионални, или мањински језици, од којих су неки добили и статус службеног језика. Због прилива миграната и избеглица, Европа је постала мултилингвистичка, па се тако у самом Лондону говори око 300 језика - арапски, турски, курдски, берберски, хинду, пенџабски… Велики број Европљана говори само један језик, али чињеница је и да најмање једна половина светског становништва говори два, или више језика.

Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео