Распореди наставе за основну школу

ОШ ХРШ

12. 12. 2021.

2021-12-06/10: ПОСЕТА ШКОЛИ „ХАСАН ТАН“ У ИСТАНБУЛУ

У оквиру међународног Еразмус+ пројекта „Power of Fairy tales and stories on literacy and language skills“ од 6. до 10. децембра у посети школи „Хасан Тан“ у Истанбулу боравили су директор наше школе Мирослав Михајловић, координатор пројекта наставница Драгана Андрић и реализатори пројекта, наставнице Љиљана Маричић, Виолета Начковић и Наташа Вуковић.

Нашу петочлану екипу дочекао је колектив ове школе на челу са директором Туфаном Аричом. Током пет дана школа домаћин је угостила и тимове из Словеније и Румуније са којима сарађујемо на пројекту, док нам се координаторски тим из Шведске придружио онлајн јер због епидемијских разлога нису били у могућности да путују.

Ученици и учитељи школе домаћина потрудили су се да представе своје културно наслеђе и народно стваралаштво илуструјући подстицање описмењавања и љубави према читању кроз приче и бајке. 

Ученици су у свечаној сали за своје госте из иностранства изводили различите програме, представљајући своје таленте и умећа. Поред традиционалних игара и плесова, гости су уживали у балету и представи коју су ученици припремили као драматизацију басне  „Бака и лисица“.

Наставници из Србије, Румуније и Словеније имали су прилику да присуствују часовима и ваннаставним активностима, упознају се са традиционалном турском друштвеном игром Мангала, учествују у радионицама прављења фигура од стакла, сликања на води техником Ебру, Мандала график технике цртања апстрактних цртежа, да науче плесне кораке традиционалних игара и Зумба плеса и да свирају тарабуку, врсту бубња који је познат као традиционални инструмент у земљама блиског истока.

Осим ове школе, учесници пројекта су посетили приватну школу „Угур“ и волонтерску школу драме „Мasal Oculu“ где су се упознали са сасвим другачијим начинима рада. Поред посета образовним установама, учесници су посетили и најбитније знаменитости Истанбула као и неколико богомоља различитих вероисповести, што је посебно нагласило мултикултуралну димензију коју Еразмус+ пројекти истичу као посебну вредност.

Све школе учеснице имале су прилику да представе другима свој образовни систем, укључујући и Шведску која се прикључила онлајн, да представе своју школу, град и државу као и активности са ученицима које су претходиле овом међународном састанку. Тема ученичких радова била су књижевна дела Петар Пан и Пинокио као и оригинални ученички радови на тему Суперхерој.

За све учеснике ово је било једно веома пријатно и корисно искуство а сарадња на пројекту се са великим ентузијазмом наставља и даље. Са великим задовољством школа „Херој Радмила Шишковић“ позвала је своје партнере на пројекту да нас посете већ на пролеће и надамо се да ћемо успети да на најбољи начин узвратимо дивно гостопримство на које смо наишли у школи „Хасан Тан“ у Истанбулу.Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео