ОШ ХРШ

5. 11. 2020.

Допис школама министра просвете науке и технолошког развоја поводом годишњице рођења Вука Караџића

Република Србија 
МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, 
НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА 
Број : 601-00-0005 1 /2020-01 
Датум: 05.11.2020. године 
Београд 
Немањина 22-26 

ОСНОВНА ШКОЛА 
СРЕДЊА ШКОЛА 
-директору - 

Поштовани,

Вук Стефановић Караџић, српски филолог и књижевник, реформатор српског језика и писма, сакупљач и проучаваоц српских народних песама и других умотворина усмене народне књижевности, писац прве граматике, првог речника српског народног језика, књижевноуметничких остварења рођен је у Тршићу, 6.11.1787. године. 

Свој допринос дао је и корпусу историјских, етнолошких и етнографских знања о народу коме припада. У историји српског народа, као и данас, ништа не може да убедљивије докаже ту вечну истину од сведочанства које пружају живот и дело Вука Стефановића Караџића. 

У својим непролазним мислима о матерњем језику Вук Стефановић Караџић је рекао: „Језик је хранитељ народа. Докле год живи језик, докле га љубимо и почитујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо, дотле живи и народ, може се међу собом разумевати и умно саједињавати, не прелива се у другога, не пропада." 

Имајући у виду да је сутра, 6.11, дан рођења Вука Стефановића Караџића, у намери да на прави начин вреднујемо Вукову бесмртну духовну задужбину, коју је подарио своме народу позивамо све школе да сутрашњи први час посвете Вуковом животу и делу. 

С поштовањем,

Министар 

Бранко Ружић


Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео