ОШ ХРШ

22. 4. 2014.

2014-04-22: Дан планете Земље , 22. април

Дан планете Земље, 22. април, обележава се од 1992. године, одлуком Уједињених нација, а након што је у Рио де Жанеиру одржана конференција о животној средини и одрживом развоју. Циљ је да се на тај дан човечанство упозори на лоше стање у коме се планете налази због прекомерног загађења и неконтролисане потрошње ресурса .
Генерални секретар УН  Бан Ки Мун указао је да је Дан планете Земље, који се обележава данас, прилика да човек размисли о свом односу према планети која је његово упориште, а која је под све већим притиском због људских активности.
“Ваздух који дишемо , вода коју пијемо и тло из кога расте наша храна део су осетљивог глобалног еко система који је под све већим притиском због људских активнсоти . Од нестајања шума у тропима до уништавања риба у океану , од све већих несташица пијаће воде до рапидног опадања биодиверзитета и све загађенијег ваздуха и мора у многим деловима света , видимо тешку руку човечанства " , навео је Бан у поруци која је објављена на сајту УН .
" Потребна нам је глобална промена става и поступања . Посебно је важно да се позабавимо тиме на који начин настаје енергија , на којој се базира наш напредак . Сагоревање фосилних горива је основни узрок климатских промена , које све више прете напретку и стабилности свих региона . Зато су светски лидери обећали да ће 2015. постићи глобални обавезујући климатски споразум " , навео је Бан .
Извор: BLIC
Припремила: Наташа Стојановић

Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео