ОШ ХРШ

4. 4. 2012.

2012-04-08: Ромско вече

У оквиру програма "Пружање унапређених услуга на локалном нивоу у области образовања" пројектни циклус „Образовна инклузија Рома“, пројекат општине Смедеревска Паланка „Лако до школе“ ОШ „Херој Радмила Шишковић“ организује поводом Светског дана Рома "Ромско вече" 8.4.2012. у 19 ч у Градском позоришту у Смедеревској Паланци.

Cветски дан Рома - 8.април

Роми су народ пореклом из Индије. Још од десетог века Нове ере започела је њихова миграција у три правца: према Русији, Западном Балкану и Шпанији. Зато се сматрају и најстаријим избегличким народом на свету.
Роми су у готово свим државама Европе најбројнија национална мањина - процењено је да их у Европи и свету има 8 до 12 милиона а у Србији између 250000 и 400000. Они су, према подацима, најмлађа популација на свету: просек њихових година старости је 28. У просеку живе 40 година а само један од сто Рома доживи 60-ту годину.
Преурањена потрага за зарадом која би им омогућила голи живот, недостатак новца за одећу и књиге, недостатак амбиција у породичном окружењу и неприхваћеност и неразумевање од окружења онемогућавају њихов образовни успех.
***
На првом светском конгресу Рома који је одржан у Лондону од 4. до 8. априла 1977. године донета је одлука да се 8. април обележава као Светски дан Рома. Тада је усвојен заједнички назив народа – Роми, што на ромском језику значи човек.
Касније је основана Међународна унија Рома која је донела одлуку да ромска застава буде плаво-зелена са точком у средини и да сви дијалекти ромског језика буду равноправни. Као химна је изабрана песма „Ђелем, ђелем“.
Декада Рома (2005-2015.год.) установљена је на међународном нивоу. Њен циљ је пружање помоћи Ромима, поред осталог, и афирмативним акцијама у области здравства, образовања, запошљавања и становања. Србија је потписница ове иницијативе од самог почетка- од 2005. године.
Светски дан Рома, 8. април, обележава се у нашој земљи и широм планете организовањем различитих манифестација. Оне пружају могућност зближавања свих нас са ромским народом преко дружења са њима, упознавања њихове историје, културе, обичаја...Оне пружају и прилику да наше суграђане Роме саслушамо и сазнамо шта их мучи а потом да сагледамо како им све можемо помоћи у оквиру својих надлежности и могућности.

Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео