ОШ ХРШ

16. 3. 2012.

Започео пилот пројекат учења кинеског језика у школама

Министар просвете и науке проф. др Жарко Обрадовић и амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ђанг Ванху потписали су 14.3.2012. Меморандум о сарадњи поводом реализације пилот пројекта "Учење кинеског језика у основним и средњим школама у Србији". Једна од школа укључених у пројекат је и ОШ "Херој Радмила Шишковић". Тим поводом дана је школу посетила Јан Син Ма која ће од понедељка 18.3.2012. држати предавања у нашој школи.
----
Информације о пројекту са линка Министарства просвете и науке.
Министар Обрадовић је указао на то да овај пилот пројекат има за циљ да се кроз учење основа кинеског језика ученици основних и средњих школа у Србији упознају и са културом и традицијом те земље.
-На тај начин омогућавамо да наше младе генерације стекну
значајну предност - да упознају и разумеју једну велику и просперитетну државу и нацију и њену културу, као и да науче кинески језик - навео је министар Обрадовић.
Министар просвете и науке је истакао да је кинески језик значајан не само зато што га говори најмногољуднија нација на свету, него и из економских разлога, који су битни за сваку земљу, па и за  Србију.
Овај пилот пројекат омогућиће да се у 31 основној и средњој школи у Републици Србији као факултативни предмет учи кинески језик и то уз помоћ 14 наставника волонтера из Народне Републике Кине. За похађање факултативне наставе кинеског језика пријавило се 2.462 ученика из 31 основне и средње школе из школских управа Београд, Ниш, Крагујевац, Зајечар, Пожаревац, Јагодина, Ужице и Лесковац.
Амбасадор Кине Ђанг Ванху је навео да ће наставу држати 14 наставника из Кине, и подсетио на то да културна размена двеју земаља има дугу историју, уз оцену да има простора да се она развија и у будућности.
Министар спољних послова у Влади Србије Вук Јеремић, који је присуствовао потписивању поменутог меморандума, поручио је грађанима Србије да уче кинески језик.
Цео пилот пројекат се реализује уз помоћ Амбасаде Народне Републике Кине у Београду, која је донирала уџбеничке комплете за ученике. Пројекат ће трајати до 31. децембра 2012. године, након чега ће уследити његова евалуација од које зависи даље увођење у систем образовања и васпитања Републике Србије.
Корисни линкови

Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео