ОШ ХРШ

24. 4. 2018.

2018-04-24: Гимназије – специјализована ИТ одељења

ГИМНАЗИЈЕ – СПЕЦИЈАЛИЗОВАНА ИТ ОДЕЉЕЊА 
(на бази информације са линка и налога)
Развој ИТ-сектора један је од приоритета Владе Републике Србије. Према подацима Народне банке Србије ИКТ сектор један је од најперспективнијих са годишњим растом извоза од 20 одсто у последњој деценији. Србији у овом тренутку недостаје око 15. 000 ИТ стручњака. 

Одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику један су од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада. Специјалистичким образовањем средњошколаца који имају изражене дигиталне компетенције повећава се квалитет сутдената ИТ смерова различитих факулета. 

Дигитална писменост, познавање програмирања и база података које ће ученици стећи у гимназијском ИТ-одељењу биће круцијалне за њихов даљи развој. Осим проходности на факултете који школују ИТ стручњаке, матуранти ових одељења могу да наставе студије и у другим областима и тако пробију пут ка дигитализацији у пољопривреди, здравству и енергетици. Такође, захваљујући компетенцијама, ови ученици могу одмах по завршетку гимназије бити део иновативних стартап компанија. Ученици који су завршили гимназијска ИТ одељења своје знање, вештине и ставове су већ успешно исказивали на конкурсима које су расписивале телекомуникационе компаније. Нарочито су велике успехе показали у веб-дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне. 
Погледајте презентацију на линку и посетите веб страну http://www.mpn.gov.rs/gimnazije-specijalizovana-it-odeljenja/.


Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео