ОШ ХРШ

26. 10. 2022.

2022-10-16/21: ДЕСЕТОЧЛАНИ ТИМ НАШЕ ШКОЛЕ У ПОСЕТИ ТУРСКОЈ

У периоду од 16. до 21. октобра 2022. седморо ученика и троје наставника из наше школе боравило је у месту Коџаели, недалеко од Истанбула. Школа „Суадије Барбарос“ угостила је, поред нас, ученике и наставнике из Италије, Литваније и Румуније. Посета је остварена у оквиру Еразмус+ пројекта „CO-Develop E+ Generations“ – „Заједно развијамо Еразмус+ генерације“. Тим су предводиле Драгана Андрић, наставница енглеског језика и координатор пројекта, Наташа Стојановић, наставница биологије и учитељица Дијана Влајић, док су школу представљали ученици седмог разреда Алекса Павловић, Павле Вујић, Ружица Танасковић, Барбара Радуловић и Ана Стојановић, ученик шетог разреда Лазар Живковић и ученик петог разреда Сава Живковић.

Први дан мобилности отпочео је свечаном добродошлицом уз извођење националних химни свих земаља учесница. У школском дворишту ученици су се кроз покрет и игру мало боље упознали а затим су уследиле радионице на којима су тимови вођени наставницима информатике и енглеског језика научили да праве презентације користећи веб алат Sway. У другом делу дана уследила је посета центру за 3Д штампу и израда привезака са именом уз употребу програма 123d Design.

Следећег дана ученици су посетили научни центар „SEKA“ где су на интерактивним радионицама прошли обуку за употребу програма Makey Makey и Kodu. У парку музеја имали су прилику да направе и пуштају змајеве, а затим и прошетају поред мора и виде делфине, раже, морске звезде, медузе и крабе.

Трећи дан су тимови провели у парку природе Орманја, који је трећи по величини зоолошки врт на свету. Парк је прекривен шумом и осим дела са животињама, има и део за едукативне радионице где су ученици направили слике на дрвету, као и делове за шетњу, бициклизам и камповање. Посебан изазов представљало је такмичење у оријентирингу где су тимове сачињавали ученици из различитих земаља. На крају дана приређена је свечана додела диплома.

Последњи дан активности донео је ученицима нова знања из историје и прилику да покажу домаћинима шта су све већ у својој школи научили. Тај дан су учесници провели у граду Бурса где су обишли село Чумаликизик које датира из времена стварања Отоманског царства, музеј „Панорама 1326“ чија је купола у ствари панорамска слика која представља освајање града, гробнице султана где су присуствовали спектакуларној смени страже и великој џамији која има двадесет купола које симболично представљају двадесет џамија.

Ово је била последња мобилност у овом пројекту, захваљујући којем је двадесеторо ученика и шесторо наставника имало прилику да посети школе у Литванији, Румунији и Турској, док је петнаесторо чланова колектива учествовало у онлајн обукама које је организовала школа из Италије. Финале пројекта биће у мају, када очекујемо да око четрдесет наставника и ученика из Италије, Турске, Румуније и Литваније посети нашу школу.












Нема коментара:

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео