ОШ ХРШ

30. 5. 2013.

2013-05-30: Крај школске године за полазнике „Друге шансе“



У општини Смедеревска Паланка данас су додељена сведочанства учесницима програма „Друга шанса“, који је намењен образовању одраслих. Овај пројекат се уз подршку локалне самоуправе реализује средствима Европске уније.

После свечаности доделе сведочанстава, новинарима се најпре обратио председник општине, Радослав Милојичић Кена, који је између осталог рекао:
„Веома је битно да су ти људи, користећи другу шансу, завршили основну школу. Следеће године ћемо наставити са реализацијом образовања одраслих у нашој општини, и то ће бити пројекат „Трећа шанса“. Без завршене основне и средње школе данас је  тешко бавити се било којим послом. Сви ови људи су до сада оптерећивали локалну самоуправу.  Морали смо да обезбеђујемо средства за социјалну помоћ, а притом нисмо могли да им пронађемо посао, јер нико не може да ради уколико није описмењен. Они су сада завршили основну школу, и ја сам им честитао. Многи су одречно климали главом на опаску наставника да ће наставити школовање. Ја сам их замолио да наставе, и да упуте позив својим пријатељима  који нису завршили основну школу да приступе пројекту „Трећа шанса“, јер ће то њима донети добро, а донеће добро и осталим грађанима Смедеревске Паланке – рекао је председник Милојичић.
У име непосредних спроводилаца овог програма, говорила је Слађана Масловарић, педагог, координатор пројекта на подручју паланачке општине.
Школа Херој Радмила Шишковић је учесник програма од прошле године. Другу годину за редом  реализујемо овај програм.  Ове године су неки полазници завршили основно образовање, завршена је настава и припремамо се за завршни испит који ће бити 18. јуна. И они ће бити у обавези као и остали учесници основне школе, да  се појаве и полажу. Први, други и трећи циклус ове године успешно је завршило 28 полазника. То је додуше мали број у односу на то колико се полазника октобра прошле године пријавило, али ми на  то не можемо да утичемо. Неки су отишли у иностранство, други су се преселили, а неки су и одустали од даљег школовања. Они који су одустали могу да наставе следеће године, а ми бисмо волели да се предомисле и да дођу. На територији целе Србије уписало се 7100 полазника,  а 4750 је завршило основно образовање. Са овом годином ми смо у Паланци за даље школовање оспособили укупно 120 полазника, 39 је успешно завршило школу прошле године, а двадесет осморо је, као што смо рекли, ове године завршило основну школу.“

Корисни линкови:


17. 5. 2013.

2013-05-17: Наша школа на 28. МАДЕС-у

Ученици са наставницима Мирославом Михајловић и Ружицом Митровић  из ОШ "Херој Радмила Шишковић“ - Смедеревска Паланка после извођења представе "Предсказање" у режији Мирослава Михајловића
Основна школа "Херој Радмила Шишковић" је на 28. фестивалу МАДЕС који је одржан у Церовцу од 14. до 17. маја учествовала са две представе и то:
  • представа "Предсказање" у режији Мирослава Михајловића и
  • представом адаптацијом Сида Риверса "Sherlock Holmes and the mystery of the Aquilla Diamond“  у режији Драгане Андрић и Мирослава Михајловића.
Ученици са наставницима Драганом Андрић, Мирославом Михајловићем и Ружицом Митровић  из ОШ "Херој Радмила Шишковић“ - Смедеревска Паланка после извођења представе "Sherlock Holmes and the mystery of the Aquilla Diamond“  Сида Риверса (адаптација)  у режији Драгане Андрић и Мирослава Михајловића
МАДЕС је најстарија манифестација драмског стваралаштва основних школа општине Смедеревске Паланке и једна са најдужим трајањем у Србији. Давне 1978.г. на позоришним даскама Дома културе у Церовцу започела је свој живот ова манифестација по идеји Милета Живојиновића и Славише Стојадиновића – Шиље. Од 1980.г. ова манифестација носи садашњи назив МАДЕС. На МАДЕС-у је до сада одиграна 196 представа у такмичарском делу и 26 представа ван конкуренције. Више од 3400 глумаца је имало своје улоге на позорници Дома културе у Церовцу при чему их је пратило преко 14,5 хиљада гледалаца. На овогодишњем МАДЕС-у учешће је узело 9 представа у такмичарском делу а ревијално је наступила Средња стручна школа „Бранко Радичевић“ из Руме представом „Зечији сан“ у режији Оливере Амиџић. Завршну свечаност је увеличало и Културно уметничко друштво „Милоје Поповић – Ђак“ из Кусатка. Генерални покровитељ МАДЕС-а је била Општина Смедеревска Паланка уз подршку бројних спонзора. На отварању Фестивала рецитовањем својих песама публици се обратио најтиражнији дечији песник Србије са преко милион продатих књига и збирки песама Недељко Попадић и познати афористичар Раде Ђерговић. За време трајања Фестивала радио је и трочлани Дечији жири, ученика ОШ „Милија Ракић“ који је награђивао најбољег глумца у свакој представи.
Оцењивачка комисија 28. МАДЕС-а у саставу Живорад Миша Бајкић, председник, и Мирјана Ђуричић и Драгана Мирчевска, констатовала је да све изведене представе карактерише наглашен ауторски, оригиналан приступ драмском тексту, односно свежа и духовита редитељска решења. Сведеност сценографије и зналачко скраћивање и подешавање драмских предложака обогаћују овај утисак. Такође, жири је са задовољством констатовао да је и на плану глумачке интерпретације на овогодишњем фестивалу видљив помак, како када је реч о сценском говору, тако и када се ради о индивидуалном приступу изградњи ликова од стране ученика, чланова драмских ансамбала.

Изведене представе и живи, подстицајни разговори вођени после представа показују да су наставници, који годинама прате овај Фестивал, видно напредовали у неговању елемената драмског израза. Жири је посебно похвалио организаторе, којима је пошло за руком да и ове године, у временима посвемашне кризе, организују Фестивал.
После одгледаних девет представа у такмичарском програму, жири је једногласно донео одлуке у оквиру је награђена и наша школа трећом наградом за представу у целини за представу  „Предсказање“ у режији Мирослава Михајловића
Похвале за глуму добио је наш ученик Војкан Милијашевић, за улогу др Вотсона у представи наше школе „Sherlock Holmes and the mystery of the Aqvilla“.
Награду за глумачко остварење добила је наша ученица Софија Николић, за улогу Друзиле у представи наше школе „Предсказање“.
Посебна вредност овог фестивала је и у начину представљања општој јавности коришћењем информационо-комуникационих технологија имајући у виду да је најава и представљање догађаја обављено коришћењем друштвених мрежа Гугл+, Твитера и Фејсбука уз објављивање снимака представа на Јутуб каналу Фестивала уз богату фотодокументацију. Свим мултимедијалним садржајима могуће је приступити преко веб адресе Фестивала http://mades.osmr.edu.rs.

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео