ОШ ХРШ

2. 11. 2009.

Препоруке за сузбијање ширења вируса новог грипа

ОБАВЕШТЕЊЕ
ПРЕПОРУКЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ШИРЕЊА ВИРУСА НОВОГ ГРИПА
Грип је заразна болест која се јавља у епидемијама, најчешће у јесен или зиму. Оболела особа је заразна и пре појаве првих знакова болести, а највише одмах после појаве првих знакова, најчешће до седам дана.

Симптоми (знаци) карактеристични за грип:
1. Повишена температура (изнад 38 степени)
2. Болови у мишићима и зглобовима
3. Нос који цури или је запушен
4. Кашаљ

Уколико имате наведене знакове грипа потребно је да останете код куће. Ваши родитељи треба одмах да обавесте учитеља или разредног старешину о разлозима вашег изостанка из школе. Родитељи треба телефоном да се јаве и вашем лекару од кога ће добити упутства како да поступају и како да се ви понашате током болести.
Док сте болесни поштујте савете лекара, не излазите из куће и избегавајте контакте са другим особама. Уколико лекар одреди да узимате неке лекове, редовно их узимајте. Лекару на преглед јављате се уколико вам, и поред узимања лекова, не буде боље, него се осећате горе него пре.
Уколико се разболите требало би ваши родитељи да обавесте о болести све особе које су биле у контакту са вама пре појаве првих знакова грипа. Такође, треба да јавите да сте болесни свима који су намеравали да вам дођу у госте или у краћу посету.
Уколико сте здрави, а били сте у контакту са оболелом особом, пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта. У случају да се појаве знаци болести, останите код куће, јавите се лекару и свом учитељу или разредном старешини.

МЕРЕ ЗАШТИТЕ:
- Чешће проветравање учионица и просторија у кући
- Редовно и правилно прање руку текућом водом и сапуном, посебно пре узимања оброка, а у школи после куповине ужине због контаката руку са новцем
- У кући користите само свој прибор за јело и своју чашу за воду
- Покривање уста и носа марамицом када се кија и кашље. Марамица се после једне употребе баца у канту за отпатке. Увек код себе имајте папирне марамице, а у случају да немате марамицу, покрите уста и нос надлактицом или ако кинете и кашљете заклањујући уста дланом, одмах оперите руке
- Избегавајте руковање, грљење и љубљење приликом сусрета ако кијате или кашљете и исто тако избегавајте све ово у сусрету са особама које кијају и кашљу
- Да би сте постали отпорнији и јачи, храните се редовно и правилно: три главна оброка (доручак, ручак и вечера) и две ужине, узимајте што више воћа, поврћа и природних сокова због витамина који јачају организам
- Слободно време проводите највише на чистом ваздуху, а мање уз рачунаре и телевизоре
- При организовању кућних (приватних) прослава избегавајте просторе у којим је већи број особа (препоручују се прославе у породичном кругу)

Уколико уочите симптоме грипа јавите се секретару школе или разредном старешини или на телефон 026/322 – 060.


Директор школе,
Ненад Марковић

2.11.2009
Смед. Паланка


Обавештење: Препоруке за сузбијање ширења вируса новог грипа

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео