ОШ ХРШ

29. 3. 2009.

Рад ученика ОШ "Херој Радмила Шишковић" је у оквиру акције "У сусрет пролећу – помозимо да наш град буде лепши" освојио прво место

На свечаном уручењу награда у оквиру акције "У сусрет пролећу – помозимо да наш град буде лепши" рад наших ученика је освојио прво место а секција за биoлогију и еколошка патрола наше школе су добиле посебно признање.
Основне информације о акцији
У организацији "Тројон – Фишер" и GTZ– a крајем прошле године започета је aкција – мапирање града која, нажалост, није завршена. На иницијативу Еколошке секције ОШ «Херој Радмила Шишковић» и Савета за екологију Општине Смедеревска Паланка уз подршку Фонда за екологију Општине Смедеревска Паланка, предузећа «Тројон – Фишер» и ЈКП Микуља, ове године настављена је акција под називом «У сусрет пролећу – помозимо да наш град буде лепши». Акција је настављена са жељом да град заиста изгледа боље и лепше. Овогодишња акција се састојала из презентације ученичких радова: фотографија, цртежа и мапа града и села.
На позив организатора из 11 основних школа (све основне школе у Општини) стигло је више од 100 радова ученика на задату тему.
У периоду од 21. до 27.3. одржана је изложба пристиглих ученичких радова у холу Општине Смедеревска Паланка.
Свечана додела награда одржана је 27.3.2009.г. са почетком у 18 сати у велкој сали Општине Смедеревска Паланка.



У сусрет пролећу - Изјаве учесника у акцији from OŠ Heroj Radmila Šišković on Vimeo.



У сусрет пролећу – додела награда from OŠ Heroj Radmila Šišković on Vimeo.



У сусрет пролећу - помозимо да наш град буде лепши from Milan Milošević on Vimeo.







Корисни линкови:
Фејсбук група ОШ ХРШ
Албум са фотографијама са акције

25. 3. 2009.

Хуманитарна акција ученика наше школе

25.3.2009. Смедеревска Паланка:
Наши ученици су прошле недеље имали акцију солидарности која се састојала у прикупљању половне одеће и обуће за социјално угрожене ученике наше општине. Наша акција надовезала се на акцију ученика Паланачке гимнaзије и кад будемо средили гардеробу одећу и обућу то ће бити усмерено Црвеном крсту. После тога Црвeни крст ће ту одећу и обућу расподелити угроженој деци општине.



Хуманитарна акција ученика наше школе from OŠ Heroj Radmila Šišković on Vimeo.


20. 3. 2009.

Изложба ђачких радова

У организацији предузећа "Тројон – Фишер" и GTZ– a крајем прошле године започета је aкција – мапирање града која, нажалост, није завршена. На иницијативу Еколошке секције ОШ «Херој Радмила Шишковић» и Савета за екологију Општине Смедеревска Паланка уз подршку Фонда за екологију Општине Смедеревска Паланка, предузећа «Тројон – Фишер» и ЈКП Микуља, ове године настављена је акција под називом «У сусрет пролећу – помозимо да наш град буде лепши». Акција је настављена са жељом да град заиста изгледа боље и лепше. Овогодишња акција се састојати из презентације ученичких радова: фотографија, цртежа и мапа града и села.
На позив организатора из 11 основних школа (све основне школе у Општини) стигло је више од 100 радова ученика на задату тему.
У периоду од 21. до 27.3. одржаће се изложба пристиглих ученичких радова у холу Општине Смедеревска Паланка.
Свечана додела награда одржаће се 27.3.2009.г. са почетком у 18 сати у холу Општине Смедеревска Паланка.

16. 3. 2009.

Ревија кратког ђачког филма ФИЛМић 2009


Пренето са линка
Microsoft ФИЛМић 2009 Ревија кратког ђачког филма ФИЛМић је део програма „Партнер у учењу“ којим компанија Microsoft жели да помогне ученицима и наставницима да уз помоћ информационих и комуникационих технологија (ИКТ) унапреде своје потенцијале. Пројектом ФИЛМић компанија Microsoft жели да омогући активнију улогу ученика у креирању медијских материјала и популарише овај вид дигиталне писмености у школи кроз сарадњу ученика са наставником-ментором на изради пројеката. Циљ пројекта ФИЛМић, сем стицања практичног знања о новим технологијама је и развијање особина, као што су истраживачки дух, креативност, оригиналност и сарадња у тиму.
Ученици основних и средњих школа, узраста од 12 до 19 година, у тимовима од 3 до 5 ученика, одговарају на задату тему осмишљавањем сценарија, снимањем видео записа и његовом обрадом у Windows Movie Maker-у у коначан облик: ФИЛМић. Израда ФИЛМић-а подразумева јасну идеју изражену кроз сценарио, креативност, рад на дизајну кроз израду менија, титлова и ефеката, као и интеграцију фотографија и аудио материјала са видео записом. У нашој земљи ова ревија кратког ђачког филма се организује по први пут у суорганизацији са Центром за развој и примену науке, технологије и информатике (ЦНТИ).
Како се учествује?
Филмови који узму учешће на ревији кратког ђачког филма треба да нам дочарају живот наших школа виђен очима ученика и да подстакну даљу активну улогу ученика у наставном процесу. На фестивалу могу да учествују филмови ученика основних и средњих школа из Републике Србије између 12 и 19 година старости. Тимови морају имати наставника - ментора. Један наставник може да буде ментор за више од једног тима ученика. У једном тиму може да има најмање три а највише пет ученика.
Рад на пројекту се започиње слањем попуњене пријаве у електронском облику на адресуFILMic@cnti.info . Пријавa je обавезна и мора бити реализована према приложеном распореду најкасније до 30 априла. Образац пријаве можете преузети овде! Следећи корак у реализацији кратког ђачког филма започиње осмишљавањем сценарија за филм. Чланови тима ученика активно учествују у разради сценарија према понуђеним темама а затим приступају израђивању филмских записа. Филмски запис тим ученика у сарадњи са ментором обрађује у Microsoft Movie Maker-у и монтира према сценарију у коначан облик: ФИЛМић.
Резултат рада наставника-ментора и ученика јесте кратки филм на понуђене теме за тај узраст.
По завршетку рада на пројекту исти је потребно нарезати у на два компакт диска и послати на адресу Центра за развој и примену науке, технологије и информатике, Булевар ослобођенња 39, 21000 Нови Сад, са назнаком за ФИЛМић.
На оба CD-а до назначеног рока обавезно је доставити:
  • ФИЛМић
  • Докуменат са подацима о члановима тима, ментору и школи у електронском облику (пријава)
  • Текст сценарија према којем је монтиран филм у електронском облику (Mиcrosoft Word)
  • Сирове материјале који су употребљени у изради филма (фотографије, аудио записи,...)
  • Фајл пројекта израђен у Movie Maker-у (радни фајл са екстензијом MSWMM)
Коначан филмски запис треба да буде величине највише до 100MB односно да траје највише 5 минута.
Сви филмови чије учешће буде прихваћено на ревији биће публиковани online.
Да Вам олакшамо учешће на ревији обезбедили смо Вам образовни материјал за савладавање софтверског алата за обраду видео материјала Microsoft Movie Maker-а који ћете пронаћи на адреси:
http://www.microsoft.com/scg/obrazovanje/pil/materijali/digitalni_filmovi.mspx. Образовни материјал покрива основе снимања видео материјала и прављење кратких дигиталних филмова, корак-по-корак. Образовни материјал није везан ни за који школски предмет, план и програм и не захтева никакво школско предзнање, осим основне дигиталне писмености ученика, што наставнику даје бројне могућности. Осим што може да га на различите начине уклопи у наставу ментор може искористити поменути материјал као водич за добро планирану активност ученика у оквиру овог заједничког пројекта. У наставничком делу описани су примери коришћења и прављења дигиталних филмова у настави и за наставу.
Које су награде?
За најбоље кратке филмове у обе конкуренције (млађа и старија старосна група) предвиђене су награде наставницима менторима и ученицима које ће бити додељене на завршној свечаности.
Сви ментори најбољих тимова се награђују професионалним мишем за презентације без обзира на то која је награда у питању. За најбоље ученике смо обезбедили следеће награде за сваког члана тима:
1. Web kamerа

2. Slušalice sa mikrofonom za računar

3. Student Encarta Reference Library

Током рад на пројекту од наставника и ученика се очекује да савладају и употребе софтвер за обраду креираних видео материјала (Microsoft Movie Maker) као и да успешно рукују hardver-ом (дигитални фотоапарат, камкодер, web камера).
Сигурни смо и да ће се осим стицања вештина и знања, наши ђаци и ментори такође и добро забавити током реализације ових пројеката и уверени смо да ће ревија кратког ђачког филма обиловати сјајним филмовима којим ћемо се сви поносити. Успешна реализација пројекта ФИЛМић отвориће нове могућности за следеће ревије, нове награде, нове теме и проблеме са који се треба ухватити у коштац... Чему тежимо да развијемо код ученика током реализације овог пројекта?
Тежимо да развијемо:

  • креативност,
  • критичко око и мишљење,
  • добру међусобну комуникацију у условима тимског рада,
  • радозналост и истраживачки рад
  • интересовање за науку и технологију
Све ове особине и вештине сматрамо изузетно важним за даљи развој и професионално усмерење сваког детета... Свако искуство заједничког и тимског рада и сва стечена знања и вештине током рада на овом пројекту биће заједнички успех од непроцењиве вредности за све учеснике и самим тим и наша највећа награда. Које су теме?
Један дан у мојој школи (V-VIII ош)

Представите на како изгледа један дан у вашој школи. Какве су вам заједничке активности? Представите нам своје наставнике и своје другаре из одељења, или бар неке од њих. Дружите ли се са другарима на одморима? Која су вам омиљена места у школи? Шта бисте ви учинили да ваша школа постане лепше место на које бисте још радије долазили? који део свог дана у својој школи не волите? Представите нам проблеме и ваше предлоге решења тих проблема. Како се завршава ваш дан у школи? Резултат рада ће бити филмски запис израђен у програму Microsoft Movie Maker

Моја школа у 21. веку (I-IV сш)

Помозите нам да сагледамо вашу школу у 21. веку. Којим се то активностима бави ваша школа које доприносе да настава буде интересантнија? Да ли ваша школа држи корак са временом и технологијом? Представите нам ваше професоре који се не боје изазова да закораче у 21. век. Покажите нам атмосферу са ваших часова. Покажите нам које активности у школи волите и зашто? Такође нам покажите нам и шта вам се не свиђа у школи. Шта је то што бисте променили? Да ли нешто у школском животу сматрате застарелим? Која решења предлажете? Резултат рада ће бити филмски запис израђен у програму Microsoft Movie Maker.

Један интересантан час (V-VIII ош, I-IV сш)

Тема за обе старосне категорије: У сарадњи са ментором размислите о часу који би био интересантан према теми и материји која се обрађује на њему. Могли бисте да снимите филм везан за оглед из хемије, забележите истраживање из биологије или позоришну представу везану за градиво књижевности. Можда да нам покажете како се склапа рачунар на часу информатике? Снимите и измонтирајте део часа у који Вам је помога
о на научите нешто лепо и корисно, и поделите Ваше утиске са нама... Резултат рада ће бити филмски запис израђен у програму Microsoft Movie Maker.
Какав је распоред?

Пријављивање се врши слањем пријавног обрасца на mail FILMic@cnti.info . Пријавни образац може се преузети са сајта: www.cnti.info. Радови који пристигну после рока неће бити узети у обзир за жирирање. Жирирање и евалуација радова обавиће се од 20. јуна до 10. септембра 2009. године. Свечаност проглашења најбољих филмова и додела награда, на коју ће бити позвани најбољи ученици са својим менторима из обе старосне групе, биће одржана у септембру 2009. године.
  • Време пријаве пројекта: од 15. марта до 30. априла 2009. године
  • Време реализације: од 15. марта до 15. јуна 2009. године
  • Рок за слање резултата рада: 15. јун 2009 . године
  • Рок за објављивање резултата: 10 септембар 2009. године

12. 3. 2009.

Пролећна акција «У сусрет пролећу – помозимо да наш град буде лепши»

У организацији « Тројон – Фишер « и GTCT – a крајем прошле године започета је aкција – мапирање града која, нажалост, није завршена. На иницијативу Еколошке секције ОШ «Херој Радмила Шишковић» и Општинског савета за екологију, ове године наставља се акција под називом «У сусрет пролећу – помозимо да наш град буде лепши». Акција се наставља са жељом да град заиста изгледа боље и лепше.
Акција ће се састојати из презентације ученичких радова: фотографија, цртежа и мапа града и села.
Окружени смо гомилом смећа, пролазимо поред препуних и преврнутих контејнера, гледамо дрвеће окићено најлонским кесама и шетамо крај река у којима плутају флаше, аутомобилске гуме и ко зна шта све још. То су лоши примери, то је наше огледало и то треба забележити, фотографисати.
На срећу имамо и лепо уређена дворишта, чисте фасаде и сређене улазе у поједине зграде и установе. Наравно и то треба забележити.
Ова акција предвиђа и чишћење и сређивање средине у којој живимо. Средимо своје двориште, улицу, град, село.
Ученички радови треба да садрже: име ученика, име школе, разред и одељење и прикупљаће се до 20.3.2009. год.
Стручна комисија у саставу: професор ликовне културе, представник Тројон – Фишер – а, представник фонда за екологију и представник ЈП Микуља изабраће радове који ће бити изложени у холу испред сале Скупштине општине од 21- 27. марта 2009. год. Тада ће изложба бити затворена и додељене награде (прва, друга и трећа награда). Поред тих награда сви ученици у овој акцији добиће беџ, мајцу, свеску и оловку. Све школе које учествују у овој акцији добиће по једну садницу за своје двориште.
Верујемо да ћемо код деце лако и брзи пробудити свест о заштити и очувању животне средине. Није довољно да се стално питамо: ДОКЛЕ ОВАКО? Треба да учинимо нешто конкретно, а у супротном брзо ћемо остати и без ваздуха и без пијаћих вода, а без њих се не може.
Ако после те акције наш град буде бар мало другачији и лепши, онда је акција успела.

7. 3. 2009.

Општинско такмичење из математике

У нашој школи је ове године одржано Општинско такмичење из математике на коме је учествовало 190 ученика из свих основних школа Општине Смедеревска Паланка.
Привремени резултати такмичења могу да се нађу на следећем линку.
Албум са фотографијама са такмичења је на линку.
Видео приказ такмичења је на линку.




За више информација:

6. 3. 2009.

У сарадњи са "Интелом" рачунари за све основце у Србији

Београд, 6. март 2009. године – Потпредседник Владе Републике Србије за европске интеграције Божидар Ђелић изјавио је данас да Србија планира да у сарадњи са америчким произвођачем чипова "Интел" обезбеди рачунаре за све основце у Србији и почне да их примењује у настави.
Ђелић је након састанка са председником Управног одбора "Интел" корпорације Крегом Баретом рекао да би тај прогам могао да почне да се примењује у септембру 2010. године, или најкасније 2011. године, зависно од спремности просветног система.
Имаћемо састанак у априлу у Калифорнији посвећен тој идеји и очекујемо да ћемо до лета разрадити тај план, најавио је потпредседник Владе и додао да је то амбициозан план, али да верује да Србија има капацитет да га спроведе.
Према његовим речима, компјутери би требало да постану саставни део наставе од 1. разреда, а основци их не би користили само у школи, већ би их носили кући.
Он је навео да би припрема учитеља требало да почне у првој половини следеће године, да ће се план спроводити у сарадњи са Министарством просвете Владе Србије, компанијом "Телеком Србија" и са другим институцијама, док ће партнери, како је планирано, бити "Мајкрософт", "Интел" и спрске информатичке компаније.
Ђелић је истакао је да је пилот пројекат увођења рачунара у школе примењен у школи "Јован Миодраговић" на Врачару, коју данас посећују представници "Интела".
Он је саопштио да је са председником Управног одбора те корпорације разговарао и о могућностима за сарадњу у домену истраживања како би се у будућности отворио истраживачки центар у Србији.
Потпредседник Владе подсетио је на то да такви центри постоје у 18 земаља у свету и да нема разлога да се један од њих не отвори и у Србији.
Ђелић је рекао да је планирано да у избору за технолошку иновацију у Србији ове године буде представник "Интела", и најавио да ће бити припремљене најбоље идеје за финансирање од стране "Интел" капитала, који је највећи фонд за инвестиције у технологије у свету.
Он је оценио да је данашњи састанак изузетно важан и додао да би до лета требало да буду разрађене све те идеје.
Барет је навео да је са Ђелићем разговарао о томе како да се постигне напредак у информационим и комуникационим технологијама у Србији, и прецизирао да су планиране активности у домену образовања, истраживања и предузетништва, као и на томе како да се повећа распрострањеност интернета.
Он је рекао да "Интел" у Србији планира да успостави сарадњу са универзитетима и образовним институцијама, и додао да су такве активности планиране и у другим земљама Европе.
„Интел“ је крајем новембра 2007. године у Београду отворио регионалну канцеларију. Та корпорација је у прошлој години имала профит од 5,3 милијарде долара, што је за 24 одсто мање него у 2007, објављено је на сајту компаније www.intc.com.

Јавне набавке ОШ "Херој Радмила Шишковић"

Видео клип о нашој школи

Видео